Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Asociația Rumes Europa din Spania, în colaborare cu Institutul Limbii Române din București, anunță reluarea organizării Concursului Tematic de Limbă, cultură și civilizație româneasc㠄Cunoaște România”, dedicat copiilor români cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Concursul se va desfășura în lunile noiembrie și decembrie din 2016, în mai multe orașe reprezentative pentru comunitatea româneasca din Spania: Almeria, Benidorm, Bilbao, Castellón de la Plana, Ciudad Real, Guadalajara, Madrid și Zaragoza. Ediția finală de la Madrid, se va înscrie în seria manifestărilor prilejuite de împlinirea a zece ani de funcționare a Proiectului privind predarea cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școlile spaniole și cu Ziua României.

            Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Asociația Rumes Europa doresc ca prin aceste activități culturale să ajute la păstrarea, afirmarea și promovarea identitații culturale românesti, să deschidă noi căi de comunicare interculturală și educație nonformală interactivă, dând populației românești stabilite in Spania posibilitatea exprimării cultural- artistice, consolidării interne și întăririi legăturilor acesteia cu România. Prin organizarea de activități cultural- educative de acest tip se încearcă, de asemenea, cointeresarea populației românești în menținerea și promovarea elementelor culturale, tradiționale și de civilizație românească și a contactului lingvistic și cultural cu “patria– mamă România”.

       Organizarea celei de-a IVª ediții a Concursului tematic face parte dintr-un proiect ambițios, inițiat în urmă cu cinci ani de catre Ambasada României la Madrid, care s-a bucurat de un enorm succes in rândul comunității românești, dar mai ales al copiilor români. Asociația Rumes Europa reia organizarea concursului după o întrerupere de trei ani: se va păstra cadrul general de desfașurare al acestuia, dar se vor introduce în metodologie unele schimbări, izvorâte din necesitatea includerii unui număr cât mai mare de participanți. Astfel, proiectarea conținutului de activităti culturale și educative, include Concursul tematic propriu-zis de cultură generală: CUNOAȘTE ROMÂNIA, iar ca noutăți, organizarea unor expoziții cu cele mai reușite lucrări tematice ”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” în colaborare cu Institutul Limbii Române prin Proiectul LCCR și a unor momente artistice, prezentate de copiii și artiștii români din Spania, cu titlul: “ROMÂNIA, TE IUBIM”.

       Activitățile proiectate în cadrul concursului se vor încheia cu o degustare de produse tradiționale românești. Se vor acorda Premii și Diplome de participare. Toate activitățile și detaliile de participare, bibliografia și alte date importante vor fi anunțate pe pagina de Facebook: Concurs tematic de Limbă, Cultură și Civilizație Româneasc㠄Cunoaște România” iar la finalul proiectului, întrebările din concurs și temele interesante utilizate la sesiunile de pregătire vor fi recompilate într-un Compendiu al concursului, intitulat „Cunoaște România”, ediția a IV-a, 2016. Concursul este deschis atât asociațiilor de români, bisericilor, cât și copiilor înscriși la Cursurile de Limbă, cultură și civilizație românească. Pentru detalii, emailul  de contact este  cunoaste_romania@hotmail.com .

            Gândit și pregătit special pentru copiii români din Spania, care, așa cum se știe, au un contact limitat cu limba română și cu cultura românească, acest concurs deschide pentru ei porțile României, pentru ca împreună cu noi, organizatorii, să descopere frumusețile acestui colțișor din Europa unde au trăit părinții noștri și trăiesc încă bunicii, străbunicii, precum și prieteni de-ai noștri.

            S-a pregătit, așadar, acest concurs pentru copiii români, cu tot dragul și bucuria de a- i auzi vorbind în limba română, despre țara noastră, România!