Conferință Granada, Spania

Simpozionul internațional Predarea limbii române în străinătate. Misiune,materiale, manuale

Congresul Internațional Corpuri de femei, imagine și timp. O istorie interdisciplinară a privirii

Universitatea din Granada, 26-29 iunie 2014

Simpozionul internațional Predarea limbii române în străinătate. Misiune, materiale, manuale, organizat în colaborare cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, respectiv congresul internațional Corpuri de femei, imagine și timp. O istorie interdisciplinară a privirii, în colaborare cu Universitatea Transilvania din Brașov au fost organizate în ideea continuării tradiției instaurate la Paris și la Bruxelles, pentru sărbătorirea celei de-a treia întâlniri a lectorilor și a fost rodul colaborării dintre Institutul Limbii Române prin Lectoratul român din cadrul Departamentului de Limbi Romanice din Universitatea din Granada, prin Facultățile de Filozofie și Litere și cea de Traducere și Interpretariat, cu colaborarea Rectoratului Universității din Granada, Ambasadei României în Regatul Spaniei, Institutului Cultural Român din Madrid, Consulatului General al României din Sevilla, Academiei Române și a Centrului de Studii de Gen de la UGR.

Inaugurarea a fost prezidată de rectorul Universității din Granada, domnul Francisco González Lodeiro, iar conferința inaugurală a fost susținută de Academicianul Marius Sala. Aici găsiți lista invitaților și vorbitorilor la eveniment

Deschiderea simpozionul a oferit prilejul de a sărbători Ziua Internaţională a Iei (în Palatul Madraza) chiar pe 24 iunie, și de a participa la o degustare de vinuri româneşti în clădirea patrimoniu Hospital Real. Am încheiat prima zi a manifestărilor cu omagierea Domnului Academician Marius Sala evocat de Liviu Papadima și lingviști și romaniști din Spania.

Expoziția artistei Cătălina Flămânzeanu, Ia pur și simplu. Artiste românce în ie, a inaugurat pe 25 iunie  Noaptea albă a Scriitoarelor din România, unde s-a lansat Antologia Sobre perdidas y ganancias din poezia Letiței Ilea, în traducerea lui Xavier Montoliu Pauli, volum apărut la Valparaiso Ediciones la Granada. Au urmat lecturi ale Ruxandrei Cesereanu și Florinei Ilis și respectivele traduceri făcute de studenții de la Cercul de Traduceri Rumano a tu mano.

Cel de-al doilea eveniment academic a fost inaugurat de conferința plenară a lui Gaetan Brullote, urmate de prelegerile Marinei Sala, Laurei Grunberg și Cristinei Hermeziu. Al doilea congres s-a încheiat cu expoziția Annabellei Gorlier, 10 ani de picturi, în Hotelul Ladron del Agua.

Oana Ursache

 Lector de limba română la Universitatea Granada, Regatul Spaniei