2019- CONGRESULUI INTERNAȚIONAL AL INSTITUTULUI LIMBII ROMÂNE ”20 DE ANI DE TRADIȚIE ȘI INTERNAȚIONALIZARE” -București, 20-22 septembrie 2019

Anul 2019 marchează 20 de ani de activitate a Institutului Limbii Române, perioadă în care predarea și promovarea limbii și literaturii române au devenit, în mod instituțional, o prioritate a statului român.

Lectoratele românești din universitățile străine din Europa, apoi cele din Asia, Statele Unite ale Americii și, recent, din Africa, reprezintă poluri de excelență în internaționalizarea limbii române la nivel academic.

Acestea sunt dublate de școlile, liceele și institutele unde se predă limba română elevilor români din Spania, Italia, Belgia și Irlanda și colegilor lor din aceste țări, în spiritul plurilingvismului și al multiculturalismului.

Aniversarea a reunit atât corpul lectorilor –  în cea de-a 10-a ediție anuală –  cât și colaboratori din programul L.C.C.R., pentru a sărbători prezența limbii române într-un evantai de programe, cursuri, proiecte academice și parteneriate desfășurate în afara granițelor României.

Activitatea Institutului Limbii Române a fost apreciată în alocuțiuni susținute de reprezentanți ai conducerii Ministerului Educației Naționale, de Academia Română, prin Domnul RĂZVAN THEODORESCU – Vicepreședinte, Preşedinte al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual din cadrul Academiei și de Președinția României prin Doamna SANDA PRALONG, Consilier de Stat.

În cadrul evenimentului aniversar, Domnul Academician EUGEN SIMION, Preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române și Director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române, a susținut o prelegere despre misiunea lectorilor în universitățile străine, evocând perioada în care Domnia Sa a fost lector de limba română la Universitatea Sorbona, Paris-IV (1970-1973).

PROGRAMUL CONGRESULUI INTERNAȚIONAL AL INSTITUTULUI LIMBII ROMÂNE – „20 DE ANI DE TRADIȚIE ȘI INTERNAȚIONALIZARE”

VOLUM ANIVERSAR – ”20 DE ANI DE TRADIȚIE ȘI INTERNAȚIONALIZARE”