Berlin – Leipzig, Germania

Berlin, 25 – 26 septembrie 2015

Prima parte a ediției 2015 a Conferinței Limba română în lume s-a desfășurat la Ambasada României la Berlin. În tradiția conferințelor anuale ale lectorilor de limba română, a fost prima ediție desfășurată în spațiu cultural și lingvistic german, extrem de puternic și activ, care integrează limba, cultura și civilizația românească la cel mai înalt nivel. Prezența a 5 lectorate de limba română în tot atâtea universități de prestigiu din Germania exprimă interesul României pentru promovarea limbii, culturii și civilizației românești în străinătate.

La deschiderea oficială au participat domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania, prof. univ. dr. Emil Constantinescu, Președinte al României între anii 1996 – 2000, Președinte al Academiei de Diplomație Culturală de la Berlin, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul educației și cercetării științifice, prof. univ. dr. Gigel Paraschiv, secretar  de stat, prof. dr. Michael Kämper-van den Boogaart, vicepreședinte Universitatea Humboldt din Berlin, prof. univ. dr. Uta Felten, Universitatea din Leipzig, director al Institutului de Limbi Romanice, prof. univ. dr.  acad. Mircea Dumitru, rector, Universitatea București, prof. univ.dr. acad. Ioan Aurel Pop, rector, Universitatea ,,Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rector, Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, decan, Facultatea de Litere, Universitatea ,,Al. I. Cuza” Iași, Daniel Zimmermann, director Oficiului DAAD din Berlin (Agenția Germană de Schimburi Academice) și prof. univ. dr. Liviu Papadima, prorector, Universitatea București.

Conferința inaugurală, Direcții în poezia actuală românească, a fost susținută de Mircea Cărtărescu, care a fost prezentat de Ernest Wichner.

Alături de lectorii de limba română, au fost invitați cadre didactice din Germania, traducători, studenți și reprezentanți ai comunității românești.

Aspecte semantice și pragmatice ale limbilor naturale, Mărturii despre latinitatea limbii române în sec. al XVI-lea, Limba și cultura. Ultimul război al postmodernității sunt titlurile conferințelor susținute în plen de prof. univ. dr. Mircea Dumitru, prof. univ. dr. acad. Ioan Aurel Pop și de prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru.                                                         

Un alt segment al evenimentului a cuprins ateliere de lucru și sesiuni de dezbatere legate de Misiunea și impactul lectoratelor românești de peste hotare, Studiile românești în spatiul german, Limba română în lume, respectiv Brain-drain și brain-regain.

Universitatea din Leipzig,   27 – 30 septembrie 2015

Simpozionul internațional Spații și medii în culturile romanice – Räume und Medien in der Romania  – Espaces et médias dans les cultures romanes  – Los Espacios y Medios en la Romania.
Partea a doua a celei de-a a cincea întâlniri internaţionale a lectorilor de limbă şi civilizaţie românească a fost organizată de lectoratul de română din cadrul Universității din Leipzig / Germania, reprezentat de dr. Heide Flagner, în colaborare cu Institutul de Limbi Romanice al Universității din Leipzig, în special cu doamna dr. Sabine Krause, în parteneriat cu Institutul Limbii Române din București şi cu sprijinul Ambasadei României la Berlin și a avut loc la Universitatea din Leipzig,  în perioada 27 – 30 septembrie 2015.

Având ca temă „Spații și medii în culturile romanice” simpozionul s-a extins dincolo de teritoriul cultural și geografic al României și a cuprins și celelalte limbi și culturi romanice. Simpozionul a avut astfel un dublu obiectiv: promovarea valorilor culturale românești peste hotare, precum și stabilirea unei punți de legătura cu cercetători  din toate culturile latine.
Lucrările acestei reuniuni au fost deschise oficial în seara zilei de 27. 09. 2015 de către doamna dr. Sabine Krause, șefa lectoratului de franceză și română și de către domnul prof. dr. Alfonso de Toro, directorul Institutului de Limbi Romanice al Universității din Leipzig. Au adresat deasemeni cuvinte de salut domnul prof. dr. Emil Constantinescu, doamna Corina Chertes, directorul Institutului Limbii Române, domnul dr. Nikolaus Petersen, Consul onorific al României pentru landurile Saxonia, Sachsen-Anhalt și Turingia și a doamna dr. Gabriele Goldfuß, directorul Departamentului de Relații Internaționale al Primăriei din Leipzig.

Lucrările științifice s-au desfășurat pe parcursul a două zile (28 – 29.08) în cadrul a opt secțiuni:

  1. Spațiu şi percepţie
  2. Despre balcoane, hoteluri şi alte spații (ne)grăitoare
  3. Spații lingvistice – spații de contact, reale și virtuale
  4. Spaţii străine
  5. Verbalizarea „spațiului”
  6. Spațiu și identitate
  7. Spații urbane
  8. Limba română ca limbă străină.

Simpozionul s-a bucurat de un mare succes, în rândul tuturor participanților.
În prezent se lucrează la publicarea lucrărilor.

Heide-Ingrid Flagner
Lector de limba română la Universitatea din Leipzig, Republica Federală Germania