Conferință Arizona, USA

La Universitatea de Stat din Arizona, Phoenix, SUA, a avut loc prima ediție a conferinței anuale a lectorilor de limba română sub genericul Limba română în lume, în perioada 10-14 octombrie 2014.

Alegerea universității americane ca loc de desfășurare a fost determinat de faptul că, în această universitate funcționează cel mai mare program de limba română din străinătate, cu peste 200 de studenți înscriși, coordonat de doamna profesoară Ileana Orlich. La dezvoltarea acestui program a contribuit, în mod nemijlocit, înființarea, în anul 2010, a unui lectorat de limba română susținut de Institutul Limbii Române.

La deschiderea festivă au avut intervenții Provost ASU Robert Page, College of Liberal Arts and Sciences Dean of Humanities, George Justice, Director of the School of International Letters and Sciences, Robert Cutter, Regent s Professor David Foster, Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru și prof.dr. ASU, Ileana Orlich.

Evenimentul a prilejuit omagierea unor promotori ai limbii și culturii românești în străinătate. Este vorba despre conf. univ. dr. Gilles Bardy, Universitatea Aix-Marseille, Franța, prof. univ. dr. Jukka Sakari Havu, Universitatea din Tampere, Finlanda, dr. hab. Kazimierz Jurczack, Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Polonia, dr. phil. Sabine Krause, Universitatea din Leipzig, Germania, mag. dr. Petrea Lindenbauer, Universitatea din Viena, Austria, prof. univ. dr. Bruno Mazzoni, Universitatea din Pisa, Italia, prof. univ. dr. Michele Mattusch, Universitatea Humboldt din Berlin, Germania, cerc. Dr. Roberto Merlo, Universitatea din Torino, Italia, prof. univ. dr. Ileana Orlich, Universitatea din Arizona, SUA, consul onorific al României în Arizona, SUA,  ph. dr. Libuse Valentova, csc, Universitatea Carolină din Praga, Cehia.

Invitați la eveniment, aceștia au primit, din partea Ministerului Educației din România câte o plachetă și câte o diploma omagială și au susținut prelegeri pe teme din domeniul lor de expertiză privind limba și cultura românească.

Cea de a doua parte a conferinței s-a desfășurat pe secțiuni tematice: Predarea limbii române în universități din străinătate, respectiv Aspecte de literatură, cultură și civilizație în studiile românești din străinătate.

Conferința a prilejuit lectorilor contactul cu mediul academic american, cu studenții înscriși la programul de limba română, cu specialiști în predarea limbii române ca limbă străină.