Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Descoperiți cultura română prin intermediul gastronomiei Universitatea din Aix-Marseille, Franța 3 aprilie 2019

aprilie 3, 2019

Pe data de 3 aprilie, Lectoratul de limba română de la Aix-en-Provence a organizat un atelier interactiv pe tema gastronomiei românești. Acesta a durat trei ore și a constat în prezentări, făcute de Roxana Bârlea, lector de limba română, și un joc-concurs, în cadrul căruia studenții au avut de parcurs mai multe etape, unele în binom, altele, individual, pentru a acumula cât mai multe puncte. Aceștia au căutat diverse indicii, disponibile în scurte materiale video proiectate pe parcursul evenimentului și în documente scrise disponibile (broșuri, meniuri de restaurant etc.) și, mai ales, au interacționat cu doi vorbitori nativi de limba română și cu 5 reprezentanți ai Asociației Amitié franco-roumaine care cunosc (destul de) bine țara noastră. Evident, participanții au avut ocazia și să deguste diverse specialități românești.

            Astfel, participanții au învățat sau au pus în practică expresii și cuvinte în română, au aflat povestea unor specialități culinare, legătura dintre acestea și anumite momente din României, au asociat sărbători tradiționale românești cu feluri de mâncare servite cu aceste ocazii, și-au exersat competențele de interacțiune orală în limba română, au identificat diverse confluențe franco-române din domeniul culinar și au făcut diverse conexiuni cu gastronomia din Balcani.

Au fost acordate 3 premii și 4 mențiuni, constând în suveniruri reprezentative pentru România.

            La eveniment au participat și reprezentanți ai conducerii facultății și ai Departamentului, precum și profesori și studenți de la alte filiere, două dintre obiectivele generale ale acțiunii fiind sporirea vizibilității Lectoratului și recrutarea de noi studenți la secția de română pentru anul academic următor.

            Cheltuielile au fost suportate de Facultate (dosar depus de R. Bârlea în cadrul unui apel la proiecte de „inovare pedagogică”), de asociația menționată și de lectoriță. Studenții au apreciat în mod deosebit acest mod de învățare activă și și-au manifestat interesul de a participa și la alte evenimente similare pe viitor.

Roxana-Magdalena Bârlea,

lector de limba română la Universitatea Aix-Marseille, Republica Franceză

 

 

Detalii

Data:
aprilie 3, 2019
Eveniment Category: