Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Catalogue et architecture du savoir

iunie 17, 2017

În datele de 16 și 17 iunie 2017, Academia Regală a Belgiei a găzduit colocviul „Catalogue et architecture du savoir”. Simpozionul cu caracter interdisciplinar, a avut ca scop fructificarea științelor universale pornind de la cele antice și până la cele contemporane, prin stabilirea unei organizări și a unei modalități de catalogare ale acestora. Limbile oficiale ale activității au fost franceză, engleză și română, aceasta fiind realizată la inițiativa doamnei Dr. lector de Limba Română a Universității Libere din Bruxelles – Alice Toma, a domnului Prof. Baudouin DECHARNEUX, de la aceeași universitate (membru a CIERL, a Academiei Regale a Belgiei și a FRS-FNR), a domnului Prof. Xavier LUFFIN (ULB și Academia Regală a Belgiei), Diana PAINCA – doctorandă in cadrul ULB și Prof. Jean LECLERCQ – UCL.

La deschiderea oficială au luat parte doamna Conf. Dr. Drs. Alice Toma, domnul Prof. Baudouin DECHARNEUX, domnul Prof. Petre Gheorghe BÂRLEA (Universitatea Ovidius din Constanța) cu participarea domnului Cătălin-Doru HRIȘCĂ, consilier diplomatic al Ambasadei României în Belgia. Invitații au fost – de la Universitatea Ovidius din Constanța: Prof. Cristina TAMAS, Prof. Mariana TOCIA, Prof. Petre Gheorghe BÂRLEA și Costel COROBAN; de la Universitatea Liberă din Bruxelles – Lambros COULOUBARITSIS, membru al Academiei Reale din Belgia, Prof. Sylvie PEPERSTRAETE (EPHE), Prof. Jean-Charles DUCÈNE (EPHE), Prof. Pierre BONNEELS, Prof. Fabien NOBILIO; de la Universitatea „Autónoma” din Madrid – José M. ZAMORA.

Conferința inaugurală a fost susținută vineri 16 iunie, de către Prof. Lambros COULOUBARITSIS pe tema – „La valeur universelle des pratiques catalogiques”. La final, participanții au avut ocazia să-și adreseze întrebări și să se exprime liber pe temele prezentate, discuția concentrându-se pe motivul semnelor și a semnificațiilor simbolice. Ziua s-a încheiat printr-un cocktail la Ambasada României în Regatul Belgiei.

            Sesiunea de comunicări a continuat sâmbătă 17 iunie pe teme ce au variat de la istoria nescrisă în cazul comunismului în România, la influența universului digital asupra protestelor împotriva sistemului de guvernare din România și până la genealogia din saga islandeză “Íslendingabók”, și s-a încheiat printr-o intervenție a doamnei Conf. Dr. Drs. Alice Toma, lucrările urmând să fie publicate în revista „DICE”, prin amabilitatea Dlui Prof. Petre Gheorghe BÂRLEA.

Activitatea a fost sprijinită de Institutul Cultural Român, Institutul Limbii Române, Fnrs (Fonduri de cercetare științifică), phiLIxte („Centru de cercetare al Facultății de Litere, Traducere și Comunicare a Universității Libere din Bruxelles”), Centrul de cercetare lingvistică „Ladisco” și ULB.

Catalogue et architecture du savoir

Detalii

Dată:
iunie 17, 2017
Eveniment Category: