Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Centrul de Cultură şi Ştiinţă al României la Tunis și Lectoratul de limba română își încep activitatea în Tunisia

ianuarie 17

În marja evenimentelor prilejuite de Ziua Culturii Naționale, la data de 16 ianuarie a avut loc la Tunis operaționalizarea Centrului de Cultură şi Ştiinţă al României la Tunis și deschiderea oficială a cursurilor de limba română desfășurate cu sprijinul Institutul Limbii Române, aflat în subordinea Ministerului Educației Naționale din România. La eveniment au participat Dan Stoenescu, ambasadorul României în Republica Tunisiană, Imed Ben Ammar directorul Institutului Bourguiba de Limbi Moderne, corpul profesoral, diplomați, membri ai comunității românești și studenți ai universității Tunis Al Manar.

Noul lectorat de limbă română de la Tunis, lansat în anul universitar 2019-2020, este parte a rețelei de 54 de lectorate, existente deja în lume. Momentan sunt înscriși la cursurile de limba română un număr de 20 de studenți ai Universității Tunis Al Manar. Lector de limba română la Tunis este doamna conf. univ. dr. Florica Lia Faur, cunoscută în lumea academică și culturală, prin implicarea în proiecte educaționale (inclusiv parteneriate cu  mediul preuniversitar), colaborări la proiecte de cercetare, scriitoare, organizatoare a festivalului „Zile și Seri de Literatură Doinaș-SAD”,  precum și a unor numeroase întâlniri și dezbateri literare cu scriitori contemporani, istorici sau oameni de cultură români.

Protocolul de colaborare în Tunis a fost încheiat între Institutul Limbii Române din București și Universitatea Tunis Al Manar, prin Institutul Bourguiba de Limbi Moderne, în cadrul căruia au loc cursurile de limbă română, alături de arabă modernă standard, dialectul tunisian, germană, engleză, chineză, coreeană, spaniolă, italiană, japoneză, portugheză, rusă și turcă. Universitatea Tunis Al Manar (UTM) este cea mai importantă instituție publică de învățământ, creată în 1987. UTM are peste 35.000 de studenți și aproape 3.200 de profesori și cercetători. Institutul Bourguiba de Limbi Moderne a fost creat prin decret prezidențial în anul 1962 și este o instituție din cadrul Universității Tunis Al Manar.

Detalii

Data:
ianuarie 17
Eveniment Category: