Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Activitate culturală: Stereotipuri Franța – România, martie 2019 – Universitatea Aix-Marseille, Franța

aprilie 15, 2019/8:00 - 17:00

În luna martie 2019, Lectoratul de limba română de la Universitatea Aix-Marseille a organizat un proiect cultural complementar Sezonului Franța-România, în desfășurare în această perioadă.

Plecând de la sloganul sezonului, „Oubliez vos clichés / Uitați de clișee”, lectoratul a inițiat o serie cursuri-eveniment, care au avut loc la Aix-Marseille Université și la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Au fost implicați, de asemenea, și studenți de la Academia de Studii Economice din București. Activitățile didactice s-au axat pe prezentări și dezbateri cu studenții pe tema stereotipurilor (în principal, cele despre România și Franța).

Obiectivele generale ale proiectului au fost înțelegerea mecanismelor care stau la baza stereotipurilor și consolidarea competențelor interculturale ale participanților, în vederea depășirii clișeelor. Proiectul a vizat promovarea altfel a României în Franța și a Franței în România, sarcina finală fiind ca studenții să aleagă un aspect contemporan și mai puțin cunoscut despre țara lor și să îl prezinte grupului.

La cursurile-eveniment de la Aix-en-Provence, participanții au asistat la prezentări și au discutat cu colegii lor, susținând diverse puncte de vedere și punând întrebări. Aceste dezbateri au avut loc atât in praesentia, cu ocazia prezentărilor, cât și online, prin intermediul platformei de învățare a universității, ceea ce a permis studenților francezi și români să interacționeze la distanță.

Cursul-eveniment de la Cluj-Napoca a avut loc în cadrul unei mobilități a lectoriței la UBB, unde a avut ca misiune consolidarea acordurilor bilaterale, relansarea proiectelor comune și a schimburilor de studenți.

Acesta proiect a reprezentat faza-pilot a unei activități de mai mare amploare, care sperăm că se va dezvolta în anul academic următor.

Roxana Magdalena Bârlea

Lector de limba română la Universitatea Aix-Marseille, Republica Franceză

Detalii

Data:
aprilie 15, 2019
Timp:
8:00 - 17:00
Eveniment Category: