Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ziua Europei, serbată la Aix-en-Provence 9 mai 2019

mai 9, 2019

           Primăria din Aix-en-Provence, împreună cu Maison de l’Europe de Provence, serbează în fiecare an Ziua Europei prin organizarea unui târg în centrul orașului. Diverse organizații care reprezintă țările UE sunt invitate; fiecare ediție are și un oaspete de onoare, de obicei, țara care deține președinția Consiliului UE.

            Ca și în anii trecuți, Lectoratul de română de la Universitatea din Aix-Marseille a dat curs acestei invitații și a contribuit, împreună cu o parte dintre studenți, la organizarea standului și a activităților culturale pregătite cu această ocazie, alături de asociațiile Amitié franco-roumaine, Casa românească, Horizons Roumanie, sub patronatul Consulatului României la Marsilia, în prezența Doamnei Consul General, I. Buje.

            La stand au fost disponibile materiale despre România – cărți, albume, pliante etc. Organizatorii au răspuns întrebărilor vizitatorilor pe tot parcursul celor 8 ore, cât a durat târgul. Publicul este format din persoane care fie cunosc deja România și sunt interesați de anumite aspecte (turism, literatură română tradusă în franceză, istorie etc.) – iar în 2019 au fost mai mulți decât de obicei –, fie știu prea puține lucruri despre țara noastră și vin să se informeze. Cu această ocazie s-au stabilit și o serie de noi contacte, în vederea organizării de evenimente culturale pe viitor. Standul oferă o bună vizibilitate și Lectoratului, contribuind la recrutarea de studenți.

            România fiind invitată de onoare anul acesta, evenimentele culturale au fost numeroase. Au fost prezentate mai multe momente artistice, cântece populare românești, interpretă D. Vesa, și dansuri tradiționale din diverse regiuni ale țării, asigurate de ansamblurile Mugurașul, din Craiova, și Vatra, din Torino, a căror participare a fost posibilă prin bunăvoința asociațiilor menționate mai sus.

            În seara aceleiași zile, sala de protocol a primăriei din localitatea La Destrousse a găzduit și un spectacol intercultural româno-provensal, prezentat în franceză și în română de lectorița de la Universitatea Aix-Marseille. Aproximativ 100 de persoane au asistat la momente folclorice, dans și muzică, din România și din Provence. Ziua s-a terminat cu o degustare de specialități românești.

         De remarcat excelenta colaborare a diverselor organizații, complementare ca statut, public-țintă și competențe, care reprezintă România în sudul Franței, precum și strânsa legătură pe care acestea o au cu Consulatul Bulgariei la Marsilia și cu Maison de l’Europe de Provence. Lectoratul de limba română are astfel ocazia de a se implica în activități diverse și și de a beneficia de o bună vizibilitate în regiune.

Detalii

Data:
mai 9, 2019
Eveniment Category: