Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Literatura română contemporană și modele literare românești în Republica Turcia Atelier de lecturǎ ȋn limba românǎ – ediţia a II-a 28 mai 2019

mai 28, 2019

Vineri, 28 mai 2019, la Universitatea dİn Ankara a avut loc cea de-a doua ediție a unui eveniment special dedicat promovării limbii și literaturii române, cu titlul „Literatura română contemporană și modele literare românești în Republica Turcia”. Evenimentul a fost organizat de lectoratul Institutului Limbii Române din București din cadrul Facultății de Limbi, Istorie și Geografie a Universității Ankara, în colaborare cu Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul și Ambasada României în Republica Turcia, sub forma unui atelier de lectură din operele unor scriitori români traduși în limba turcă. Selecţia de texte pentru această ediţie a programului de promovare a literaturii române contemporane a inclus o serie de autori cunoscuți: Doina Ruști, Adina Popescu, Cristian Fulaș, Simona Antonescu, Adina Rosetti și Paul Țanicui.

Atelierul a fost moderat de lectorul de limba română de la Universitatea Ankara, Alina Iftime, în prezența cadrelor didactice, studenților și a altor categorii de public interesat. Invitații de onoare au fost: decanul Facultății de Limbi, Istorie și Georgrafie, E.S. domnul Gabriel Șopandă, ambasadorul României în Republica Turcia, Prof. dr. Nevin Özkan, directoarea Departamentului de Limbă Italiană, Şeila Çelik, coordonatorul proiectelor Institutului Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul, Bahadır Necat, autorul Cursului de limba românǎ pentru vorbitorii de limbǎ turcǎ,

Proiectul se înscrie în seria de evenimente dedicate promovării literaturii române, iar scopul principal al organizării îl constituie relevarea perspectivei studenților turci asupra literaturii române contemporane prin lectura unor fragmente din opere literare românești traduse în limba turcă și dezbateri pe text. Pe lângă componenta educativă de dezvoltare a competențelor de comunicare în limba română, un alt aspect important este promovarea dialogului intercultural prin intermediul lecturii și cu implicarea personalităților din mediul diplomatic și academic.

Fragmentele alese fac parte din diverse opere traduse la workshopul organizat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul și publicate în broșura „Autori români contemporani în cadrul Atelierului de traduceri literare din Istanbul”, vol. III, din 2018. După o succintă prezentare a câtorva scriitori români și a textelor acestora traduse în limba turcă, studenții turci au citit o serie de texte, atât în limba română, cât și în limba turcă, pasaje selecționate  din cărțile: „Manuscrisul fanariot” (Doina Ruști), „O istorie secretă a Țării Vampirilor” (Adina Popescu), „Fâșii de rușine” (Cristian Fulaș), „Fotograful Curții Regale” (Simona Antonescu), „Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” (Adina Rosetti) și „Quimera” (Paul Țanicui).

La finalul atelierului, fiecare student participant a primit, din partea ICR Istanbul, câte un exemplar din cel de-al III-lea volum al broșurii „Autori români contemporani în cadrul Atelierului de traduceri literare din Istanbul”.

Alina IFTIME,

lector de limba română la Universitatea Ankara

Detalii

Data:
mai 28, 2019
Eveniment Category: